Ünlü Amerikalı üretici tarafından şimdiye kadar üretilen en popüler serilerden birine daha derin bir dalış yapın.

Harley-Davidson Dyna serisine genel bakış

Harley-Davidson, 1903’teki kuruluşundan bu yana geçen 120 yıl boyunca Amerikan kültürünün önemli bir parçası olarak kendini kanıtlamıştır. Şirket yıllar boyunca yüzlerce farklı model üretmiş olsa da, 21. yüzyılda 26 yıllık etkileyici bir uzun ömürlülüğe sahip olan ve bugüne kadar toplumun her kesiminden motorcular arasında büyük popülerlik kazanmaya devam eden belirli bir motosiklet ailesi vardır. Bu elbette Dyna ailesidir.

Dyna ilk olarak 1991 yılında FXR serisinin yerine FXDB Sturgis olarak tanıtıldı ve Güney Dakota’nın ikonik motosiklet rallisinin 50. yıldönümü anısına resmi olarak piyasaya sürüldü. ‘Dinamik’ kelimesinin kısaltması olan Dyna serisi, yeni Evolution motorunu öncekilerden daha iyi idare edebilmek için daha sert ve daha güçlü olacak şekilde tasarlanmış bir şasiye sahipti. 1995 yılına gelindiğinde Dyna ailesi tamamen FXR serisinin yerini almıştı ve sürüşlerini kişiselleştirmek, hızlandırmak ve kalitesini artırmak isteyen sürücüler için zorlu bir güç olmaya devam edecekti. Açıkta duran çift şoklu arka süspansiyonuyla kolayca tanınan Harley-Davidson, 2017 yılında bu bölümü kapatmadan önce çeyrek yüzyıl boyunca bu platformu kullanarak çok çeşitli modeller üretti. Şimdi, günümüzde de değerini koruyan ve Harley’in modern cruiser tasarımlarından bazılarına ilham veren en popüler Dyna modellerinden bazılarına daha yakından bakalım.

NOT: Harley-Davidson’ın pazar araştırması, birçok müşterinin mevcut Milwaukee-Eight motor serisinin sunduğunun ötesinde performans istediğini ortaya koydu. Softail sınıfına yükseltme yapan sürücüler, lastiğe monte edilmiş ve ikiz karşı ağırlıklarla donatılmış motorlarla daha yüksek performans ve denge seviyelerinden yararlandı.

Harley-Davidson Dyna Street Bob

2017 Harley-Davidson Dyna Street Bob

Harley-Davidson 2006 yılında Dyna Street Bob ‘u piyasaya sunduğunda, markanın bugüne kadarki en kalıcı cruiser’larından biri haline geldi. Elbette Street Bob’un başarısı sadece şansa bağlanamaz. Motosiklet, orta boy bir motosikletin boyut, konfor, stil ve tavrını daha küçük sportster sınıfının yol tutuşu ve sürüş kabiliyetiyle birleştiriyor. Başka bir deyişle, Dyna Street Bob sportiflik, konfor ve stilin mükemmel dengesini sunar.

Dyna Street Bob standart olarak tüm temelleri kapsar. Bununla birlikte, basit tasarımı sayesinde kişisel kişiselleştirme için ideal bir boş tuval sağlar. Bu motosikleti lastik yakan yüksek performanslı bir sokak motosikletine dönüştürmek isteyenler için, zaten çevik olan bu motosikleti daha da hızlı hale getirmek için süspansiyonunu, frenlerini, egzozunu ve motor yükseltmelerini yükseltmenin birçok yolu vardır.

Ancak aynı şey daha rahat bir yaklaşım benimsemek isteyenler için de söylenebilir. Street Bob’un maymuna benzeyen mini gidonları zaten hoş bir dokunuş, ancak gelişmiş kontroller dönüştürme kiti, daha rahat bir koltuk ve hatta yolcunun da sürüşün tadını çıkarabilmesi için ikinci bir koltuk ile konfor gerçekten artırılabilir.

Harley 2017’de Dyna Street Bob’un üretimini durdurmuş olsa da, motosikletler Softail ailesine geçtiğinden beri markanın ürün yelpazesinin önemli bir dayanağı olmaya devam ediyor ve iki açık arka amortisörünü arka çamurluğun altına gizlenmiş ayarlanabilir bir monoshock ile değiştiriyor. Milwaukee-Eight 114 motora yükseltme de hoş bir eklentidir.

  • Teknik Özellikler – Ayrıntılar
  • Motor – Twin Cam 103
  • Motor Gücü – 77,5 beygir gücü ve 94 lb-ft tork
  • Şanzıman – 6 vitesli
  • Yakıt tüketimi – 39 MPG (100 kilometrede yaklaşık 6,0 litre)

İpucu: Yeni bir 2023 Harley-Davidson Street Bob 114’ün başlangıç fiyatı 17500 € iken, kullanılmış bir Dyna Street Bob 13.000 € altındaki bazı listelerle çok daha uygun fiyatlıdır!

Harley-Davidson Dyna Fat Bob

2017 Harley-Davidson Dyna Fat Bob

Dyna Fat Bob, kardeşi Street Bob gibi bobber tarzı motosiklet geleneğini sürdüren bir başka orta boy cruiser örneğidir. Street Bob daha basitleştirilmiş bir tasarımı tercih ederken, Fat Bob Dyna ailesine daha fazla kas ve tavır getirerek adını duyuruyor. Dyna sınıfı bir gece kulübü olsaydı, bu motosikletin fedai olacağından emin olabilirsiniz.

Hala aynı Dyna şasisine dayanan Fat Bob, kesinlikle karışıma biraz daha ‘kötü çocuk’ enerjisi getiriyor. Gelişmiş kontrolleri, çift farları ve yoldaki çatlakları ve tümsekleri kahvaltı niyetine yutan karakteristik kalın lastikleri ile Fat Bob ilgi odağı olmaktan kendini alamaz. Dyna Fat Bob, 2007’deki başlangıcından bu yana 96 inç kübik Twin-Cam motorla güçlendirilmiştir, bu da bu motosikletin sadece sert görünmediğinin, bunu kanıtlayacak güce sahip olduğunun bir işaretidir. Aynı zamanda sağlam tasarımı ve hıza olan açlığı nedeniyle, gazı ortalama bir sürücüden daha fazla çevirmeyi seven sürücüler arasında bu kadar popüler olmuştur. Bu nedenle, birçok kişinin bu motosikleti daha performans odaklı olacak şekilde dönüştürmesi (ve bugüne kadar dönüştürmeye devam etmesi) şaşırtıcı olmamalıdır. İlk bakışta Dyna Fat Bob, yerel bir barbekü veya konsere gelirken görebileceğiniz bir motosiklet gibi görünüyor. Ancak birçok kişiyi şaşırtan şey, sürekli hızlarıyla övünen fabrika spor motosikletlerinin çoğunu kolayca geride bırakabilmesiydi. Bu yüzden kendilerini bir Harley-Davidson’ın tozunu yerken bulduklarında yaşadıkları şoku tahmin edebilirsiniz.

Bugün Fat Bob, Softail serisine geçerek yüksek performanslı bir cruiser olarak bu çifte yaşamı sürdürüyor. Street Bob gibi Fat Bob da gücünü Milwaukee-Eight 114 motorundan alıyor. Yani bu motosikletin yakın zamanda hız ihtiyacından vazgeçmeyi planlamadığına dair iyi bir işaret.

  • Teknik Özellikler – Detaylar
  • Motor – Twin Cam 103
  • Motor Gücü – 80 beygir gücü ve 95 lb-ft tork
  • Şanzıman – 6 vitesli
  • Yakıt Tüketimi – 35.4 MPG (100 kilometrede yaklaşık 6,6 litre)

Harley-Davidson Dyna Wide Glide

2017 Harley-Davidson Dyna Wide Glide

Harley-Davidson Dyna Wide Glide’a bakarken bile George Thorogood’un “Bad to the Bone” şarkısını söylediğini duyabilirsiniz. Bu motosiklet, esasen iki tekerlek üzerinde bir hot rod gibi görünen düşük profilli bir cruiser tasarımı ile Harley’in ikonik chopper türüne en büyük övgülerinden biriydi. Dyna Wide Glide aynı zamanda Dyna sınıfının çeşitliliğinin mükemmel bir örneğidir; motosikletler daha çok eğlenceye, performansa veya her ikisinin sağlam bir kombinasyonuna odaklanmıştır. Ancak Wide Glide söz konusu olduğunda, şehir içinde, arka yollarda ve otoyolda rahat bir öğleden sonra sürüşü için tasarlanmıştır. Çünkü alçak bir seleniz, ileri kumandalarınız ve uzun bir kasteriniz olduğunda, yapmanız gereken tek şey binmek ve elinizi gazdan ayırmadan rahatlamaktır.

Tabii ki, fabrika çıkışlı chopper’lar çok niş bir motosiklet türü olduğundan, herkese göre değillerdi. Çoğu durumda, sürücüler ona sahip olmak yerine ona bakmayı ve tadını çıkarmayı tercih eder. Çünkü Dyna Street Bob ve Fat Bob’un aksine Wide Glide’ın yol tutuşu, birçok yeni sürücünün alışmasını gerektiren kendi öğrenme eğrisine sahipti.

Dyna Wide Glide gibi fabrika çıkışlı chopper’lar gelip geçerken, halefi Harley-Davidson Breakout’a kapı açtı. Göz alıcı görünüme sahip güçlü bir cruiser olarak onun izinden giden Breakout, 2022 yılında daha büyük ve daha iyi Milkwaukee-Eight 117 motoruyla emeklilikten çıktı. Hala hayranlık uyandıran bir motosiklet. Sadece bu günlerde her ortaya çıktığında biraz daha fazla kıskançlık söz konusu.

  • Teknik Özellikler – Ayrıntılar
  • Motor – Çift Kam 103
  • Motor Gücü – 80 beygir gücü ve 95 lb-ft tork
  • Şanzıman – 6 vitesli
  • Yakıt tüketimi – 42 mpg (100 kilometrede yaklaşık 5,6 litre)

Deri giler

Harley-Davidson Dyna Low Rider

2017 Harley-Davidson Dyna Low Rider

Çok yönlülüğü özetleyen modeller söz konusu olduğunda, Dyna Low Rider akla gelen motosiklettir. Street Bob kardeşi gibi, Dyna Low Rider da bol miktarda potansiyel sunan dengeli bir cruiser örneğiydi. Basit bir tasarıma sahip olan bu motosiklet, her türlü sürüş ortamında başarılı olmak için gereken her şeye sahipti. Şehirdeki en dar virajlarla bile başa çıkabilecek optimum yol tutuşuna sahipti. Otoyolda ve otoyol dışında saatlerce aralıksız sürüşün üstesinden gelebilecek boyut ve ağırlığa sahipti. Aynı zamanda uzun köy yollarında rahatlamak ve manzaranın tadını çıkarmak için rahat bir tutum getirdi.

Low Rider daha geleneksel bir cruiser görünümünü benimserken, aynı zamanda kişisel kişiselleştirme için boş bir tuval olarak kendini sunuyor. Bazıları heybeler, gelişmiş kontroller ve uzun yolculuklar için daha rahat bir koltuk ekleyerek cruiser doğasını daha da ileri götürebilir. Bazıları ise tam tersi bir yol izleyerek 96 kübik inçlik Twin-Cam motorunu daha fazla beygir gücü ve tork üretecek şekilde geliştirerek onu yüksek performanslı bir cruiser haline getirebilir. Dolayısıyla, bu tür bir düşüncenin Harley’in mevcut ürün yelpazesindeki en güçlü modellerden biri olan Low Rider S’in nihai üretimine yol açması kimseyi şaşırtmamalıdır.

  • Teknik Özellikler – Ayrıntılar
  • Motor – Twin-Cam 103
  • Motor Gücü – 77 beygir gücü ve 92.2 lb-ft tork
  • Şanzıman – 6 vitesli
  • Yakıt tüketimi – 42 mpg (100 km’de yaklaşık 5,6 litre)

Harley-Davidson Dyna Switchback

2014 Harley-Davidson Dyna Switchback

Elbette Dyna modelleri hakkındaki bu incelemeyi Switchback’ten bahsetmeden bitiremezdik. Sadece 2012’den 2016’ya kadar üretimde olmasına rağmen Dyna Switchback, Dyna serisinin farklı sürüş ortamlarında başarılı olma yeteneğinin bir başka kanıtıdır. Daha hafif bir tur motosikleti olarak tasarlanan Dyna Switchback, esasen daha küçük bir Road King’di ve ona ‘Road Queen’ lakabını kazandırdı. Harley’in daha büyük tur modellerinin boyut ve ağırlığıyla uğraşmak zorunda kalmadan uzun mesafeli tur yapmak isteyen kadın sürücüler arasında da popülerdi. Bir çift sert heybe, döşeme tahtaları, gelişmiş kumandalar, bir ön cam ve Twin-Cam 103 motorla donatılan Switchback, büyük çocuklarla ülke çapında büyük bir yolculuğa çıkmaya hazır ve yetenekliydi.

Switchback, sınıf 2017’de durdurulmadan önce diğer Dynas’larla kısa bir süre geçirmiş olsa da, halefi Heritage Classic’in yerinde gelişmesi için alan yaratmayı başardı. Bir Softail modelinin tüm tur yeteneklerini alan Heritage Classic, ekstra hacim olmadan uzun mesafeli tur yetenekleri sunarak eski okul havasının özüdür.

  • Teknik Özellikler – Ayrıntılar
  • Motor – Twin Cam 103
  • Motor Gücü – 76,1 beygir gücü ve 92.9 lb-ft tork
  • Şanzıman – 6 vitesli
  • Yakıt tüketimi – 42MPG (100 kilometrede yaklaşık 5,6 litre)

leather motorbike jacket man woman

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir